Temu bual bersama Syeikh Saad

Temubual Syeikh Al-Azhar

Kalam Presiden PMRAM 2011

Kalam Pengarah Program

PESERTA KUTUB SITTAH SIRI KE-3

01 November 2010

Majlis Penutup Majlis Kutub Sittah Siri Ke-2 PMRAM 2010 berakhir dengan jayanya


KAHERAH, 31 Oktober – Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) telah berjaya dengan gemilangnya menyempurnakan Majlis Penutupan Majlis Pembacaan Kutub Sittah Siri Ke-2.

Majlis yang dimulakan setelah selesai menunaikan Solat Fardhu Asar telah dihadiri oleh beberapa orang masyaikh ynag ternama. Antara yang turut serta di dalam majlis tersebut ialah Fadhilah As-Sheikh Habib ‘Ali Al-Jufri (Ulama’ dari Yaman), Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur ‘Umar Abdullah Kamil (Ahli Mesyuarat Jawatankuasa Hubungan Lepasam-lepasan Al-Azhar), Fadhilah As-Sheikh Solah Nasshor (Imam Masjid Al-Azhar), Fadhilah As-Sheikh Al’Alim Al-‘Allamah Muhammad Ibrahim Abdul Baith Al-Kattani, Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur Usamah As-Sayyid Mahmud Al-Azhari, Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur Thaha Al-Hibishi Al-Hasani, Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur Muhyiddin ‘Afifi, Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur Redha Zakaria, Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur Sa’ad Sa’ad Jawish Al-Husaini, Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur Ahmad Syahatah, Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur Jamal Farouk Jibril Mahmud, Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur Ahmad Ma’bad Abdul Karim, dan Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur Zakaria Hafizohumullahu Ta’ala ‘Anhum.

Majlis penutup ini telah dimulakan pada jam 4.30 petang dengan ucapan aluan oleh Fadhilah As-Sheikh Usamah As-Sayyid Mahmud Al-Azhari yang dikendalikan oleh Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur Jamal Farouk Jibril Mahmud. Setelah selesai ucapan beliau majlis ditangguh buat sementara waktu dengan alunan burdah yang dipersembahkan oleh kumpulan Mahasiswa Al-Azhar Mesir dan member laluan kepada Solat Fardhu Maghrib.

Setelah selesai Solat Fardhu Maghrib, majlis diteruskan semula ucapan-ucapan oleh para masyaikh yang hadir dan dipengerusikan pula oleh Fadhilah As-Sheikh Usamah As-Sayyid Mahmud Al-Azhari. Ucapan yang pertama dimulakan dengan ucapan oleh Fadhilah As-Sheikh Ad-Duktur ‘Umar Abdullah Kamil. Kemudian dituruti dengan ucapan oleh Fadhilah As-Sheikh Muhammad Ibrahim Abdul Ba’ith Al-Kittani dan ucapan oleh Fadhilah As-Sheikh Sa’ad Sa’ad Jawish dan diteruskan dengan penyampaian cenderamata kepada Fadhilah As-Sheikh Sa’ad Sa’ad Jawish.

Seterusnya majlis meneruskan dengan ucapan yang ditunggu-tunggu oleh semua hadirin iaitu ucapan nasihat dan taujihat oleh Fadhilah As-Sheikh Habib ‘Ali Al-Jufri. Antara yang disentuh Habib di dalam ucapannya ialah adab-adab sebagai penuntut ilmu, kepentingan bertalaqqi dengan para masyaikh, dan kepentingan beramal dengan sunnah-sunnah Rasulillah Sallallahu ‘Alaihi Wassalam.

Setelah selesai ucapan dari Fadhilah As-Sheikh Habib ‘Ali, tibalah masa penyerahan sijil penyertaan kepada wakil-wakil Badan Kebajikan Anak Negeri dan Dewan Perwakilan Mahasiswa yang disempurnakan oleh masyaikh yang hadir. Kemudian dietruskan pula dengan penyampaian kepada para masyaikh yang hadir ke majlis tang telah disempurnakan oleh Presiden PMRAM 2010 Fadhilah Al-Ustaz Shahrizan bin Mohd Hazime.

Akhir sekali, telah dijemput Fadhilah As-Sheikh Muhammad Ibrahim Abdul Ba’ith Al-Kittani untuk menyempurnakan majlis dengan bacaan doa oleh beliau. Majlis telah ditangguh pada jam 9.30 malam.

No comments:

Post a Comment